Εκδήλωση στο Λαύριο για τα 76 χρόνια από τη Μεγάλη Σφαγή της Μακρονήσου ( 29/2-1/3/1948)

Με μια συγκινητική εκδήλωση που διοργάνωσε στο Λαύριο, η Πανελλήνια Ένωση Κρατουμένων Αγωνιστών Μακρονήσου (ΠΕΚΑΜ) τίμησε τα θύματα της Μεγάλης Σφαγής που έγινε στις 29 Φλεβάρη και 1η Μάρτη του 1948 στο Α’ Ειδικό Τάγμα Οπλιτών (ΑΕΤΟ) με 300 περίπου νεκρούς. Παράλληλα τίμησε τις δεκάδες χιλιάδες αγωνιστές κρατούμενους, στην συντριπτική τους πλειοψηφία κομμουνιστές. 

Η σεμνή εκδήλωση ξεκίνησε με προσκλητήριο νεκρών και κατάθεση στεφάνου από το ΔΣ της ΠΕΚΑΜ στο άγαλμα της Μάνας του Μακρονησιώτη κρατούμενου αγωνιστή. Στη συνέχεια, στην αίθουσα του παλιού μηχανουργείου Λαυρίου, διαβάστηκε το χρονικό της Σφαγής από τη Ρήγα Αθανασία, καθηγήτρια φιλόλογο και μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΕΚΑΜ, που αφηγήθηκε την δολοφονία εκατοντάδων στρατιωτών δεσμωτών, η οποία οργανώθηκε από το αστικό κράτος και τους Αγγλοαμερικανούς υποστηρικτές του. 

Στην ομιλία της, η πρόεδρος της ΠΕΚΑΜ, Μαριάννα Οργέττα, αναφέρθηκε στο μεγαλείο της ψυχής όλων των δεσμωτών Μακρονησιωτών που στάθηκαν όρθιοι, αλύγιστοι της ταξικής πάλης μπροστά στους πάνοπλους βασανιστές τους. Η Μ. Οργέττα, αναφέρθηκε επίσης στα όσα βιώνει ο ελληνικός λαός με την ακρίβεια, τη φοροληστεία, τους πλειστηριασμούς, την ιδιωτικοποίηση της παιδείας και υγείας αλλά και στη γενικότερη κατάσταση με τους πολέμους στη γειτονιά μας στους οποίους εμπλέκεται και η χώρα μας, τονίζοντας πως όλα αυτά είναι αποτέλεσμα της πολιτικής της αστικής τάξης της Ελλάδας, της ΕΕ και του ΝΑΤΟ.

Επίσης κάλεσε τους φίλους και τα μέλη της ΠΕΚΑΜ, τους απογόνους των Μακρονησιωτών να τιμήσουν τους αγωνιστές της Μακρονήσου υπερψηφίζοντας τα ψηφοδέλτια του ΚΚΕ στις Ευρωεκλογές, του Κόμματος που στάθηκε και στέκεται με συνέπεια στους αγώνες του λαού για την απόκρουση  της αντιλαϊκής κυβερνητικής πολιτικής. Αυτή, είπε, θα είναι η μεγαλύτερη τιμή για όσους βασανίστηκαν και πάλεψαν ενάντια στην αστική τάξη και τους συμμάχους της στο Νταχάου της Μακρονήσου. 

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την προβολή της ταινίας «Σαν πέτρινα λιοντάρια στην μπασιά της νύχτας» του Ολιβιέ Ζισουά. 

Comments are closed.