ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΚΡΤΟΥΜΕΝΩΝ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ ΜΑΚΡΟΝΗΣΟΥ (ΠΕΚΑΜ)

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΚΡΤΟΥΜΕΝΩΝ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ ΜΑΚΡΟΝΗΣΟΥ (ΠΕΚΑΜ)

Το ΔΣ της ΠΕΚΑΜ με θλίψη αποχαιρετά το μέλος της, συναγωνιστή Σωτήρη Βουγιουκλάκη, που έφυγε από τη ζωή πλήρης ημερών την Κυριακή 25/10/20 και εκφράζει τα συλλυπητήριά του στην οικογένειά του .

Ο σ. Σωτήρης είναι από τα χαρακτηριστικά παραδείγματα αυταπάρνησης και αυτοθυσίας που διέκριναν τους κομμουνιστές και άλλους αγωνιστές στα δύσκολα χρόνια της ταξικής αναμέτρισης με το αστικό κράτος της περιόδου 1940-1949. Υπηρετώντας στην αστική χωροφυλακή, μετά τα γεγονότα του Δεκέμβρη του 1944, προτίμησε να εγκαταλήψει τη θέση του για να ενταχθεί στις γραμμές του ΕΛΑΣ και να συμπορευτεί στο δίκαιο αγώνα του εργαζόμενου λαού για την κατάργηση της ανθρώπινης εκμετάλλευσης. Μετά την υποχώρηση του ΕΛΑΣ σπό την Αθήνα περνά στην παρανομία, μέχρι που συλλαμβάνεται παραμονή Χριστουγέννων του 1947. Η σταθερή άρνησή του να υπογράψει δήλωση αποκήρυξης του ΚΚΕ, τον οδηγεί στο δρόμο της εξορίας, αρχικά στην Ικαρία και στη συνέχεια από το Μάη του 1949 στο στρατόπεδο πολιτικών εξορίστων της Μακρονήσου. Μετά τη διάλυση του στρατοπέδου το 1950, μεταφέρεται στο «αναμορφωτήριο» του Β΄ΕΤΟ, όπου τα βασανιστήρια του αρχιβασανιστή Τζανετάτου στέλνουν όσους δεν λύγισε ο θάνατος, στα ψυχιατρεία. Ανάμεσά τους και ο σ. Σωτήρης. Η ιστορία της εξορίας του κλείνει το Σεπτέμβρη του 1952, σχεδόν ταυτόχρονα με τη διάλυση του στρατοπέδου της Μακρονήσου. .

Ο σ. Σωτήρης στάθηκε όρθιος, αλύγιστος , αρνήθηκε να υπογράψει δήλωση αποκήρυξης των ιδανικών που τον εντάσσουν σήμερα ανάμεσα σε αυτούς που έγραψαν με τη δράση και τη στάση τους τις πιό λαμπρές σελίδες της σύγχρονης ιστορίας του εργατικού – λαϊκού κινήματος της Ελλάδας. Σύντροφε Σωτήρη για μας θα είσαι πάντα ΑΘΑΝΑΤΟΣ !!!

ΤΟ Δ.Σ. ΤΗΣ ΠΕΚΑΜ

Comments are closed.