Με την ευκαιρία της έναρξης της σχολικής χρονιάς, ανοικτή επιστολή της ΠΕΚΑΜ προς μαθητές και εκπαιδευτικούς

Με την ευκαιρία της έναρξης της σχολικής χρονιάς, ανοικτή επιστολή της ΠΕΚΑΜ προς μαθητές και εκπαιδευτικούς

Προς
τους διευθυντές και τους συλλόγους
διδασκόντων α/θμιας και β/θμιας εκπαίδευσης

Αγαπητοί εκπαιδευτικοί,

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι από το 2007 λειτουργεί το ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΑΚΡΟΝΗΣΟΥ στην Αθήνα, στην  οδό Αγίων Ασωμάτων 31- Θησείο. Δημιουργήθηκε από την Ένωσή μας για να κρατήσει ζωντανή τη μνήμη χιλιάδων αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης, που ήταν δεσμώτες στο μαρτυρικό τόπο της Μακρονήσου.

Στο Μουσείο μας, το οποίο στεγάζεται στον πρώτο όροφο νεοκλασικού κτιρίου παραχωρημένου από το Υπουργείο Πολιτισμού, φιλοξενούνται δεκάδες εκθέματα, όπως φωτογραφίες, επιστολές κρατούμενων, χειροτεχνίες και εικαστικές δημιουργίες εξόριστων καλλιτεχνών. Συντηρείται από την  Ένωση μας και από προσφορές φίλων και κάνουμε κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να διατηρηθούν αυτά όλα τα αντικείμενα που διασώθηκαν  μέσα στο πέρασμα του χρόνου. Ιδιαίτερη επίσης προσπάθεια καταβάλλουμε για να διατηρηθεί η Μακρόνησος ως ιστορικό τόπος και για να συντηρηθούν τα κτίρια των στρατοπέδων που βρίσκονται εκεί.

Το ΔΣ της Ένωσης μας έχει καταθέσει υπομνήματα με προτάσεις και αιτήματα για άμεση αποκατάσταση του λιμανιού της Μακρονήσου στα Υπουργεία Πολιτισμού, Εθνικής Άμυνας και Περιβάλλοντος, ώστε να υπάρχει πρόσβαση από συλλόγους φοιτητών, φορείς εργαζομένων και μαθητές στον ιστορικό αυτόν τόπο. Διοργανώνουμε επίσης κάθε χρόνο διάφορες μορφωτικές και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις στο χώρο του Μουσείου, στο Λαύριο και στη Μακρόνησο για να τιμήσουμε τους αγωνιστές κρατούμενους αλλά και για να κοινοποιήσουμε τις αξίες και τα ιδανικά τους, πολύτιμα εφόδια για τη ζωή της νεολαίας μας.

Το Μουσείο λειτουργεί καθημερινά εκτός Δευτέρας 10.30- 13.30, και Σάββατο και Κυριακή 11.30- 14.30.  Η είσοδος είναι ΕΛΕΥΘΕΡΗ.

Ομαδικές επισκέψεις μαθητών μπορούν να γίνουν κατόπιν συνεννόησης. Οι μαθητές θα έχουν την ευκαιρία να μιλήσουν με τους ίδιους τους επιζώντες αγωνιστές κρατούμενους της Μακρονήσου. Επίσης οι μαθητές και εκπαιδευτικοί μπορούν να επισκέπτονται την ιστοσελίδα μας στη διεύθυνση www.pekam.org.
Θα χαρούμε πολύ να επισκεφτείτε το Μουσείο Μακρονήσου και οι μαθητές να γνωρίσουν την αληθινή ιστορία της σύγχρονης Ελλάδας μέσα από τις μαρτυρίες των πρωταγωνιστών της.

Επικοινωνία τηλ. 2103247820 και info@pekam.org .

Με τιμή
Tο ΔΣ της ΠΕΚΑΜ

Comments are closed.