Η ΠΕΚΑΜ ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΑ ΤΟΝ ΜΑΚΡΟΝΗΣΙΩΤΗ ΑΓΩΝΙΣΤΗ ΜΟΥΣΙΚΟΣΥΝΘΕΤΗ Μ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ

Η ΠΕΚΑΜ ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΑ ΤΟΝ ΜΑΚΡΟΝΗΣΙΩΤΗ ΑΓΩΝΙΣΤΗ ΜΟΥΣΙΚΟΣΥΝΘΕΤΗ Μ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ

Με βαθιά θλίψη και συγκίνηση αποχαιρετούμε το μεγάλο μουσικοσυνθέτη , αντιστασιακό  και Μακρονησιώτη αγωνιστή ΜΙΚΗ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ . Η ζωή του ήταν συνυφασμένη με τους μεγάλους λαϊκούς αγώνες της δρακογενιάς του, της γενιάς της ΕΑΜικης Αντίστασης , στην οποία πήρε μέρος ως από τα 17 χρόνια του και από τους οποίους εμπνεύστηκε . Για τις ιδέες του και την αγωνιστική του δράση στην Αντίσταση κατά του φασισμού – ναζισμού και στις μάχες της Αθήνας το Δεκέμβρη του 44, εξορίστηκε μαζί με άλλους χιλιάδες συντρόφους του στην Ικαρία και βασανίστηκε άγρια στη συνέχεια στη Μακρόνησο . Πάλεψε για προκοπή του λαού , για τα λαϊκά συμφέροντα στην μετεμφυλιακή Ελλάδα.  Ήταν ο ίδιος ο συνθέτης μέρος του λαϊκού κινήματος.

Το εμβληματικό έργο του έγινε το τραγούδι χιλιάδων κατατρεγμένων και αγωνιστών της δικής του γενιάς και των επόμενων στην περίοδο της δικτατορίας και στη συνέχεια της μεταπολίτευσης. Σήμερα η μελοποιημένη και χιλιοτραγουδισμένη ποίηση του Γ. Ρίτσου ( Ρωμιοσύνη, Επιτάφιος ) , του Οδ. Ελύτη ( Άξιον Εστί ) και άλλων μεγάλων ποιητών συντροφεύει στους αγώνες, στις πορείες , στις απεργίες τους σημερινούς αγωνιστές, δίνοντάς τους δύναμη και ελπίδα στον αγώνα τους. Πάλλονται οι καρδιές στις λεωφόρους σε κάθε απεργία, σε κάθε Επέτειο του Πολυτεχνείου κάτω από αφίσες και τις κόκκινες σημαίες της εργατιάς και των λαϊκών στρωμάτων  με τα τραγούδια του Μ. Θεοδωράκη που έγιναν χτήμα του Λαού μας και όλων των Λαών του Κόσμου που αγωνίζονταν για Ψωμί και Ελευθερία. Τα τραγούδια του Μίκη συντρόφευσαν και εμάς  πάνω στο ματωμένο βράχο της Μακρονήσου δεκάδες φορές , όταν στις εκδηλώσεις μας  τιμούσαμε τους Μακρονησιώτες αγωνιστές.

 Γι’ αυτό είναι σαν να μην έφυγε ο Μίκης από τη ζωή. Το έργο του θα ταξιδέψει ξανά και ξανά σε δρόμους των μεγάλων πόλεων , στη Μακρόνησο , στη Γυάρο και στους τόπους Λευτεριάς , προκαλώντας ανάταση ψυχής στη σημερινή και τις επόμενες γενιές των απογόνων των Μακρονησιωτών  συντρόφων του, για να βρίσκουμε πάντα τη δύναμη να συνεχίζουμε για όσα πάλεψαν εκείνοι κι ο Μίκης , μέχρι να «σημάνουν οι καμπάνες»  , μέχρι την τελική Νίκη !!

Αθάνατος !!

Το ΔΣ της ΠΕΚΑΜ

Comments are closed.